Gerincvédő Kanapé

Kényelmes gerincvédő kanapé mindennapos alváshoz

 

Konyha

Nézzük, milyen előírások, praktikák vonatkoznak az étkezés és a főzés színterére, vagyis milyen a jó konyha?

A konyhatervezés során az első lépést mindig a munkafolyamatok elemzése jelenti: meg kell határoznod azt a technológiai sorrendet, amit te, mint konyha-használó követsz. Ha a konyhai eszközöket, gépeket ennek a munkafolyamatnak a mintájára helyezed el, akkor nagyon sok felesleges lépéstől kíméled meg magad.

Egy ideális sorrend körülbelül így néz ki:

  1. bevásárlás, tárolás
  2. előkészítés (mosás, vízvétel), feldolgozás (hulladék, konyharuha)
  3. sütés, főzés (fűszerezés, kavarás, kóstolás)
  4. tálalás (tányérok, poharak, evőeszközök, stb)
  5. étkezés (terítő, kellékek)
  6. mosogatás (vízvétel, hulladék, mosogatószerek)
  7. edények, eszközök visszahelyezése a tárolóba

Az előkészítéshez munkafelületre van szükséged. Erre a legjobb a munkapult, de ha erre nincs lehetőség, akkor az asztal is megteszi. Ennek a munkafelületnek célszerű a mosogató és a tűzhely között lennie, hiszen az előkészítés után a főzés következik. Mindenképpen legyen további munkafelületed a tűzhely és az étkező között is, hogy a tálalást kényelmesen el tudd végezni. Mivel több munkafázishoz is vízre van szükséged, a mosogatót tedd a konyha súlypontjába!

Ahhoz, hogy kényelmesen kinyithasd a szekrényeket, ki és bepakolhass a hűtőszekrénybe, vagy használhasd a sütőt, minimum 100-110 cm szükséges, ezért a lakberendezési tervezés során a konyhákban 120 cm mozgásteret hagyunk. Ennek akkor is teljesülnie kell, amikor egymással párhuzamos konyhabútort tervezel.

A felső szekrények magasságát mindig a lakásban élők méreteihez kell igazítanod. Nagy általánosság szerint a munkapult és a felső szekrény között 45-60 cm-t helyet kell kihagynod. A felső szekrény mérete 90-120 cm legyen, de készíthetsz mennyezetig érő felső részt is. Ilyenkor gondoskodj egy kis létráról, vagy magasítóról, ami mindig kéznél van. Az étkezőasztal kiválasztásánál figyelj arra, hogy a két szemben ülő elférjen egymástól, és még a tálalás is kényelmes legyen. Ilyen esetben minimálisan 75 cm széles asztal szükséges.

Természetesen fontos az is, hogy kényelmesen ülj az asztalnál. A helyes asztalmagasság 76-80 cm, a székmagasság 46-48 cm. Egy-egy széknek annyi hely szükséges, hogy kényelmesen be tudj ülni az asztalhoz. Ez minimum 55-65 cm-t jelent az asztal és a mögötte lévő tárgy vagy fal között, de még jobb, ha 75 cm marad a kényelmes széktologatásnak.Kapcsolódó cikkek

Kanapé vendégágynak

Kanapé vendégágynak

Hogy ne kelljen mindig hazasietni!
Lemosható szövet

Lemosható szövet

Az új kedvenc!
Ágykeret - tömör fenyő

Ágykeret - tömör fenyő

Otthonos hálót fenyőággyal!
Szivacsos kanapék

Szivacsos kanapék

Előnyök és hátrányok...
Franciaágy - kárpittal

Franciaágy - kárpittal

Nemcsak a legyezős lehet a nyerő, sőt…