Konyha
Nézzük, milyen előírások, praktikák vonatkoznak az étkezés és a főzés színterére, vagyis milyen a jó konyha?
A konyhatervezés során az első lépést mindig a munkafolyamatok elemzése jelenti: meg kell határoznod azt a technológiai sorrendet, amit te, mint konyha-használó követsz. Ha a konyhai eszközöket, gépeket ennek a munkafolyamatnak a mintájára helyezed el, akkor nagyon sok felesleges lépéstől kíméled meg magad.
Egy ideális sorrend körülbelül így néz ki:
- bevásárlás, tárolás
- előkészítés (mosás, vízvétel), feldolgozás (hulladék, konyharuha)
- sütés, főzés (fűszerezés, kavarás, kóstolás)
- tálalás (tányérok, poharak, evőeszközök, stb)
- étkezés (terítő, kellékek)
- mosogatás (vízvétel, hulladék, mosogatószerek)
- edények, eszközök visszahelyezése a tárolóba
Az előkészítéshez munkafelületre van szükséged. Erre a legjobb a munkapult, de ha erre nincs lehetőség, akkor az asztal is megteszi. Ennek a munkafelületnek célszerű a mosogató és a tűzhely között lennie, hiszen az előkészítés után a főzés következik. Mindenképpen legyen további munkafelületed a tűzhely és az étkező között is, hogy a tálalást kényelmesen el tudd végezni. Mivel több munkafázishoz is vízre van szükséged, a mosogatót tedd a konyha súlypontjába!
Ahhoz, hogy kényelmesen kinyithasd a szekrényeket, ki és bepakolhass a hűtőszekrénybe, vagy használhasd a sütőt, minimum 100-110 cm szükséges, ezért a lakberendezési tervezés során a konyhákban 120 cm mozgásteret hagyunk. Ennek akkor is teljesülnie kell, amikor egymással párhuzamos konyhabútort tervezel.
A felső szekrények magasságát mindig a lakásban élők méreteihez kell igazítanod. Nagy általánosság szerint a munkapult és a felső szekrény között 45-60 cm-t helyet kell kihagynod. A felső szekrény mérete 90-120 cm legyen, de készíthetsz mennyezetig érő felső részt is. Ilyenkor gondoskodj egy kis létráról, vagy magasítóról, ami mindig kéznél van. Az étkezőasztal kiválasztásánál figyelj arra, hogy a két szemben ülő elférjen egymástól, és még a tálalás is kényelmes legyen. Ilyen esetben minimálisan 75 cm széles asztal szükséges.
Természetesen fontos az is, hogy kényelmesen ülj az asztalnál. A helyes asztalmagasság 76-80 cm, a székmagasság 46-48 cm. Egy-egy széknek annyi hely szükséges, hogy kényelmesen be tudj ülni az asztalhoz. Ez minimum 55-65 cm-t jelent az asztal és a mögötte lévő tárgy vagy fal között, de még jobb, ha 75 cm marad a kényelmes széktologatásnak.
Kapcsolódó cikkek