Gerincvédő Kanapé

Kényelmes gerincvédő kanapé mindennapos alváshoz

 

Tapéta

A tapéta nem is igazán burkolási, mint díszítési eljárás, ám én mégis inkább a burkolatok közé sorolom, mert rendeltetése a dekoráción kívül a felületvédelem, a tisztíthatóság és a repedésmentesség biztosítása is.

Tapéta: mire figyelj?

A hagyományos papírtapétát mindenki ismeri. Nézzünk meg néhány szempontot, amire érdemes odafigyelned, amikor választasz közülük:
Talán a legfontosabb gyakorlati szempont tapéták négyzetméter-tömege, amelyből következtetni tudsz a vízállóságára, szakítószilárdságára, keménységére, stb.:

- könnyű tapéták 60-120 g/ m2: Ezek a sima, natúr vagy egy-két színnyomással készülő tapéták, amik általában átfedéssel ragaszthatók. Ugyanolyan igénybevételt jelent a vakolat számára, mintha festve lenne.
- középnehéz tapéták 120-200 g/m2: Ezek anyagukban festett, mintázott vagy felületkezelt tapéták, általában a mintázatnál kell illesztened őket. Általában egy rétegű papír alapanyagból készülnek. Hagyományos, cellulóz alapú ragasztóval ragaszthatók.
- nehéz tapéták 200 g/m2 felett: Általában vízálló, mosható, kettős papírrétegű tapéták. Speciálisan kialakított, nagy szakítószilárdságú anyagból készülnek.

A másik fontos dolog, amit el kell döntened, mikor tapétát vásárolsz, hogy milyen alapanyagú legyen.

Ennek alapján megkülönböztetünk papír, textil, bőr, üvegszál, fa, vagy fajellegű és műanyag tapétákat.

Műanyag tapétákat alkalmazhatsz olyan terekben, ahol fokozottabb igény merül fel a tisztántarthatóságra, vagy egészségügyi követelményeknek kell megfelelni.

Élettartamuk többszöröse a papírtapétákénak. Vannak műanyaggal (műgyantával) átitatott papírtapéták is. Találkozhatsz olyan többrétegű tapétával, amit valamilyen hordozórétegre vittek fel, ami lehet papír, textil vagy műanyaghab.

Vannak műbőrszerű tapéták, amelyeknek rugalmas, kopásálló, bőrszerű felső rétegük van, kellemes a tapintásuk, de kicsit érzékenyek a szennyeződésekre.

A hordozóanyag nélküli tapéták teljesen műanyagból készülnek. Ilyen például a selyemszövet hatású vinyl tapéta, ami igen elterjedt. A műanyag fóliákat sokszor intenzív színekben lelheted föl, és főként dekorációs célokra tudod felhasználni. Legtöbbször öntapadósak.

Fontos! A műanyagtapéták nagy része erős párazáró, ezért megakadályozza a falazat szellőzését.

Vannak különleges tapéták, mint pl. az üvegszövet. Ezt bármilyen alapanyagú felületre, vakolatra, betonra, faforgácslapra ragaszthatod, de mindenképpen illesztést igényel! A dilatációs hézagok lefedésére kiválóan alkalmas ez a tapéta. Felragasztás után diszperziós festékkel tetszőleges színűre festheted. Könnyebbség, hogy az üvegszálas tapéta alá nem kell glettelned!

És végül egy nem túl gyakori tapétázási eljárás, a kenhető textiltapéta. Ez textilipari vagdalékot, feliszapolt papíradalékot, különböző kötő- és töltőanyagokat tartalmaz, amelyet csak langyos vízzel masszává kell keverni, majd az alapozóval előkezelt felületre felhordani. Hézagmentesen és gyorsan felhordható, nagyon tartós, elasztikus felületet képez.Kapcsolódó cikkek

Nappaliba szekrénysort!

Nappaliba szekrénysort!

Kellemes hangulatban a nappaliban!
Gyerek- és dekorlámpa választék

Gyerek- és dekorlámpa választék

Mit néznénk szívesen a falon?
TV-t nézni a nappaliba

TV-t nézni a nappaliba

Lazítani is kényelmesen lehet csak...
Képet a falra!

Képet a falra!

Milyen hangulatot válasszak?
Még egy hely: puff és ülőke

Még egy hely: puff és ülőke

Vessük be a puffot!