Gerincvédő Kanapé

Kényelmes gerincvédő kanapé mindennapos alváshoz

 

Valódi bőr anyagok

Manapság rengeteg műanyag van a környezetünkben, így óhatatlanul is vonzódunk a természetes anyagokhoz, mint a bőrhöz. A bőr az ember által egyik legrégebb óta használt természetes anyag.

A bőr a természetet jelenti számunkra. Ki ne szeretné az illatát, a tapintását és a textúráját. A bőr a bútorgyártók körében is fontos szerepet tölt be rendkívüli tulajdonságai miatt.

Marhabőrből készül általában. Különlegességnek számító bivaly, vízi bivaly, antilop, zebra, és strucc bőröket is felhasználnak.

A bőrrel kapcsolatban sok tévhit él az emberekben a minőséggel, a bőr tulajdonságaival és a bőr ápolásával kapcsolatosan. Általában kevéssé ismert tény, hogy a feldolgozás módjától függően jó néhány fajta bőr létezik és ezeknek a felhasználó szempontjából fontos tulajdonságai és ennek következtében ápolási igényei és módszerei is szembetűnően különböznek. Ezért mielőtt még vásárolni indulnánk, először a leendő bútorunkkal kapcsolatos saját elvárásainkat és a felhasználás várható körülményeit kell számba vennünk. Ha ez sikerült, egy hozzáértő szakember segítségével sokkal könnyebb lesz kiválasztani a célnak és az igényeknek legmegfelelőbbet.

A valódi bőr jellemzői

A bútorra szánt bőr kizárólag marhabőrből készül, ami főképp európai tenyészetekből származik, de van hogy a tengerentúlról érkezik. A bőr magán viseli a természet nyomait. Az európai bőrön ezekből kevesebb van, de csak mert a tengerentúl szabadon vannak tartva az állatok. Ezek a jegyek általában láthatóak, lehet rovarcsípés, szögesdrót vagy harcban szerzett sérülés. Betegségtől, operációból eredő hegek is maradhatnak az állat bőrén.

A vágóhidakról kikerült bőrt nem lehet teljes vastagságában, szélességében feldolgozni, ezért egy elsődleges tisztítás után több részre hasítják, vágják. A hasítás utáni felső rész az úgynevezett színbőr; az alsó-, húsrész pedig a hasíték vagy spalt bőr. Bútorbőrként a színbőrt használják, mivel finomabb, tartósabb, ellenállóbb.
Ezután további tisztítási és tartósítási folyamatokon esik át, majd hordókban színezik. Végső formáját minden ilyen kezelés után kapja.

A bőrhibákat próbálják elrejteni, de ez még nem okoz minőségbeli romlást!  Használat során ugyanúgy, mint más bőrtermékeknél (táska, cipő, kabát,) a bőrön ráncok képződnek, melyek a garnitúrát patinásabbá, nemesebbé, egyedivé teszik. Ez főleg az üléseken és a karfákon mutatkozik. Az antik bőr típus jellemzője a Pull-up hatás, azaz a bőr a hajtásoknál, ráncok élén, ill. nyomás, karcolás hatására kivilágosodhat. Ez a bőr különlegessége, ez adja a bőr antik jellegét, melyre neve is utal.

A valódi bőr ápolása

Az emberi testet is bőr fedi. Ápoljuk is mindenfélével, amire személy szerint szükség lehet. A tartósság érdekében a bőrgarnitúra is megkívánja a törődést. Tisztításához mindig speciális bőrtisztítót vásárolj, különben ülőalkalmatosságod kiszáradhat, kirepedhet és sajnos a bőr huzatot még nem javítják...

Semmiképpen nem szabad oldószer és szilikon tartalmú szereket használni, mert ezek jelentős károkat okozhatnak! Előfordulhat, hogy kifejezetten bőrbútor tisztításra kifejlesztett szerek oldószert tartalmaznak. Ezeket otthoni használatban tanácsos elkerülni.

Néhány tanács:

 • A bőrbútor száraz, meleg helyiséget igényel! Az ideális páratartalom 50-70%, az ideális hőmérséklet 15-30 °C.
 • Védeni kell a bőrt közvetlen napfénytől, sugárzó hőtől, illetve a szélsőségesen száraz vagy nedves helytől!
 • A bőrt célszerű puha kefével rendszeresen kiporszívózni, így a bőr pólusai megtisztulnak a portól, segítve annak természetes szellőzését!
 • A rászáradt port, vagy szilárdabb szennyeződést óvatosan, nedves ruhával távolítsuk el, majd gyapjúkendővel töröljük szárazra!
 • Folyadékot nedvszívó ruhával lehetőleg azonnal itassuk fel! A felszínt ne dörzsöljük!
 • Foltokat, pecséteket szappanos, nedves ruhával távolítsuk el! Minél hamarabb kezeled a keletkezett szennyeződést annál jobban el tudjuk majd távolítani!

A bútort évente kétszer "speciális" bőrápolóval kenjük át!

A valódi bőr anyagok előnyei:

 • tartós, kopásálló anyagok
 • jól tűrik a nedvességet
 • nagyon könnyen tisztíthatóak
 • kellemes az illatuk
 • rengeteg színben kaphatóak

A valódi bőr anyagok hátrányai:

 • télen hidegnek, nyáron melegnek érezzük
 • ruha nélkül van akit irritál a felületük
 • magas ár (de magas minőség)


Kapcsolódó cikkek

Dohányzóasztal - fából, bútorlapból

Dohányzóasztal - fából, bútorlapból

Hogy szép asztalt ülhessünk körül…
Mikroszálas szövetek

Mikroszálas szövetek

Puha szövetek
Franciaágy - ágytakarós

Franciaágy - ágytakarós

Az ágy, ami rendet teremt!
Tükör, fogas és szobainas változatok

Tükör, fogas és szobainas változatok

Hasznos kiegészítők – hogy teljes legyen a lakás!
Gyerek- és dekorlámpa választék

Gyerek- és dekorlámpa választék

Mit néznénk szívesen a falon?